DE BOULANGERIE
Mijn ouders hadden een droom. Ze wilden in Haarlem de mooiste bakkerswinkel van Nederland beginnen. Met minimaal zeventig soorten Franse broden en broodjes. Mijn moeder, Denise Delange, is Française. In haar jeugd heeft ze in een bakkerij in Lille gewerkt en van haar voormalige ‘patron’ kreeg ze broodrecepten mee.
In 1967 kwam de droom uit. Ze openden aan de Kleine Houtstraat 13 de eerste Franse bakkerswinkel van Nederland. Met de receptuur uit Lille lieten ze brood bakken bij een bevriende Haarlemse bakker.
DE KAASCROISSANT
Om het aanbod aan brood uit te breiden, bedachten mijn ouders nieuwe zogenaamde Franse broodjes zoals pain au fromage. De Fransen kenden deze kaascroissant helemaal niet. Ze aten in die tijd slechts witte baguettes in diverse soorten. Het brood sneden ze ook niet zoals wij deden, maar braken het. En het beleg ging niet op het brood, maar ernaast. Wisten wij Nederlanders veel, want we gingen in die jaren nog niet zo massaal naar het buitenland op vakantie.
De Boulangerie werd zo bekend dat klanten van heinde en verre brood kwamen kopen in het gezellige, knusse winkeltje. Ook de Haarlemse horeca wilde maar wat graag ons brood hebben. Als kleine jongen bracht ik bestellingen rond naar restaurants als Wienerwald en Napoli.
Ook de media hadden De Boulangerie ontdekt. De Telegraaf wijdde een groot artikel aan de winkel van mijn ouders.
De kaascroissant die door hen is bedacht, is inmiddels niet meer weg te denken uit bakkerijen en broodafdelingen van supermarkten.
Met goed en lekker brood ben ik dus groot geworden. Toen ik de zaak in 1974 kon overnemen, twijfelde ik dan ook geen moment en heb ik die mogelijkheid met beide handen aangegrepen. Ik breidde uit en liet een oven in de zaak plaatsen om de echte Franse baguettes en croissants te kunnen afbakken die ik via een Franse leverancier inkocht. Mijn vader bouwde de zaak om tot een lunchroom, maar dan op zijn Frans, zodat klanten ook een broodje konden eten. De eerste croissanterie van Nederland was een feit.
De vraag vanuit de Haarlemse horeca groeide en groeide. Ik plaatste een vriescel in de achtertuin om ook bevroren bake-off producten te kunnen leveren. De vraag vanuit de horeca werd echter dermate groot dat ik De Boulangerie in 2007 van de hand heb gedaan en BoulangerGuy Bake-off ben begonnen. En met groot succes. Inmiddels leveren wij ons brood aan zo’n 105 horecabedrijven in de Randstad.
Ik heb dus de nodige ervaring in het broodvak. Ik denk brood, ik ben brood en kan het niet vaak genoeg zeggen: “Brood kan zó’n mooi product zijn.”
Guy Timmers